Kan een creatieve geest een stoïcijn zijn?

Met enige regelmaat zal ik op dit blog een bijdrage plaatsen over mijn pogingen meer stoïcijn te zijn. Een helse opgave die bij voorbaat tot mislukken gedoemd lijkt. Toch blijf ik het proberen. Hierbij mijn eerste Stoïcijn van Niks post.

Kan een creatieve geest stoïcijn zijn?

Wandelend door ons stadje kwam ik de mevrouw van de boekwinkel tegen. We hadden een kort praatje over de voordelen van het ‘te voet’ gaan. Je komt nog eens een bekende tegen en dan is er tijd voor een kort praatje. Je staat ook makkelijker stil bij iets waar je oog toevallig opvalt. Toen ik verder liep zag ik dat er een reiger op de ruïne van de stadspoort stond. Een mooi plaatje. Ja te voet gaan heeft zo zijn voordelen.

Op de terugweg naar huis kwam er een vlucht jonger fietsers langs. Haast zonder uitzondering hielden zij een oog gericht op hun smart Phone. Ik heb bewondering voor hun flexibiliteit en de balans in hun jonge lijven. Echte multitaskers zijn het. Doen met gemak twee dingen tegelijk. Twee dingen die toch eigenlijk alle aandacht vragen: fietsen en communiceren. Maar de combinatie van denken en doen lijkt me toch iets lastiger. Op die combinatie loop ik stuk.

De vraag die bij me opkwam was: kan een stoïcijn een multitasker zijn? Ik denk eigenlijk van niet. Immers een echte stoïcijn doet alles in rust en met de nodige aandacht. Hij laat zich niet gek maken door de piepjes uit een smart Phone en als hij fietst doet hij dat geconcentreerd met oog voor dreigende gevaren.

Voor mij is de stoïcijnse houding nog een hele opgaaf. Op de fiets lukt het prima maar dat moet ook wel als ik niet wil verongelukken.

Ik ben een creatief en het vluchtige in een creatieve geest zit in het openstaan voor impulsen. Dat schiet alle kanten op. Maar zodra er een spark uit die impulsen opduikt moet de creatieve geest meer stoïcijn worden. Dan sluit hij zich af om zich zich volop te concentreren op de realisatie van een idee. Dan moet er met focus worden gedacht.. Alleen beter niet tijdens het fietsen. Eerst denken dan doen.